Wednesday, 13 December 2017

Tirsdag den 12. december 2017

09:00 Lois kigger ud af soveværelsevinduet og ser en gammel mand snuble og falde ned på fortovet foran vores hus, hvor vi i går var i gang med at skovle sne. Vi klæder os på og skynder os ned ad trappen, men to unge mennesker er allerede i færd med at hjælpe ham gå hen til lægeklinikken, der ligger lige rundt om hjørnet, så vi holder lav profil.

Jeg tror at folk i fleste lande har en pligt til at holde fortovet foran deres huse fri for is og sne, men i Storbritannien er det valgfrit. Faktisk synes nogle, at det er fornuftigere, ikke at gøre fortovet sikkert, fordi en forbipasserende kunne sagsøge dig, hvis resultatet ikke er perfekt og han ikke desto mindre snubler. Det er sgu en underlig verden vi lever i!!!!!

Eller er dette egentlig bare en ”urban myte”? Jeg har læst argumenter på begge sider, men jeg er stadig helt uklar over det – pokkers!

Sne-rydning: hvis en urban myte blomstrer længe nok,
bliver det måske til ”sag-lov”? Det er juryen stadig ude om (bogstaveligt ha ha!)

10:00 Lois og jeg går hen ind i landsbyen igen, ligesom igår, men vi opdager, at fortovene er meget glattere og farligere i dag.

Vi kryber langsomt og forsigtigt over de snedækkede fortove ind i landsbyen, støttende hinanden som to gamle vrage. Vi læger i postkassen Lois’ resterende julekort. Vi kigger ind i den tidligere Bakery Stores nærbutik for at gøre lidt madindkøb.

På vej hjem smutter vi ind i det lokale apotek for at købe en flaske antiseptisk mundskyldning. Jeg mistænkte i går, at en af mine bagtænder var fældt ud, men i dag tror jeg snarere, at jeg bed i et eller andet hårdt i brødet, måske et frø, og det var et frø, der faldt ud af min mund, eller det mistænker jeg. Så for en sikkerheds skyld har jeg tænkt mig at bruge lidt antiseptisk mundskylding to gange om dagen i 2-3 dage.

11:30 Vi når hjem uden at snuble, gudeskelov. Jeg sætter mig foran computeren og kigger lidt på nettet.

God nyhed i dag for ældre mennesker. Jeg læser en interessant artikel, der handler om ældre menneskers problemer med at standse mental forringelse. Det viser sig, at en stigende antal ældre personer forbedrer deres kognitive funktion ved at løse simple mord hver dag (rapport i dag, Onion News).


"Vi har længe vidst, at det er vigtigt at holde vores hjerner aktive, mens vi ældes, men vi ser nu et væld af fordele hos mennesker, som regelmæssigt besøger mordscener og forsøger at stykke morderens motiv sammen og ved at samle stykker retsmedicinske prøver", sagde ledende forsker Dr. Mary Webber, der også kommenterede på, at voksne på 65 år og deromkring, der brugte mindst tre dage om ugen på at pensle kasserede våben for at gennemføre DNA-prøver og at køre dem gennem nationale kriminaldatabaser, viste mere kraftig hjernevirksomhed i fMRI-scanninger end dem, der ikke gjorde det.

"Selv at bruge så lidt som 10 minutter om dagen og kigge ind i fortiden af ​​en mistænkelig picolo på et luksushotel, hvor en kvindelig arvinger er forsvundet, kan forsinke udbruddet af sygdomme som Alzheimers eller demens." Webber tilføjede at, fordi ældre er mere udsatte for social isolation, kan det også være nyttigt for dem at komme ud af huset og jage selv gerningsmændene.  

Så hurra! Til sidst en artikel om demens og Alzheimers, der give et positivt spin på alderdom! Lois og jeg bruger en masse tid på at løse massemord i danske kriminoveller, men efter jeg læser denne artikel, bliver jeg pludselig klar over, at vi ville opnå langt bedre resultater med at kommer ud af huset og løse virkelig liv forbrydelser, som dr Webber anbefaler.

12:00 Jeg ser også en interessant artikel om DNA-studier i Irland og Nord-Irland.

Forskere har afsløret et detaljeret genetisk kort over Irland, der afslører subtile DNA forskelle, der kan afspejle historiske begivenheder. I deres stikprøve af den irske befolkning identificerede forskerne 10 genetiske grupperinger - klynger - der stort set afspejler gamle grænser: enhver af de 10 grupperinger stammer for det meste fra kun en af Irlands 4 historiske provinser - Ulster, Munster, Connaught eller Leinster. DNA-mønstret i Ulsters befolkning er blevet påvirket af indvandring fra Skotland og England: ingen overraskelse der.

 Irlands 10 genetiske grupperinger for det meste
overtræder ikke grænserne af de 4 historiske irske provinser,
hvilket er lidt af en overraskelse. Men hvilket kom først: 
provinserne eller de genetiske grupperinger?
Det er juryen stadig ude om.

For det meste var Irlands DNA-kort fikseret under bronzealderen Efter den seneste istid, som sluttede for 12.000 år siden, da de britiske øer var ubeboede, har der været kun 3 rigtig store invasioner, når det kommer til DNA-forandringer: for det første, en stribe ”jægere og samlere” befolkede landet.

Derefter var der 2 vigtige invasioner, der begge udslettede de forrige indbyggere, viser DNA-studier. De første landbrugere ankom for ca. 6.000 år siden. Og klokkebægerfolkene, der er kendt for klokkebægerne, de medbragt, ankom for ca. 4.500 år siden, under bronzealderen.

12:00 Jeg kigger tilbage på en lignende DNA-studie, der blev publiseret for 2 år siden, som fokuserede på Uks befolkning.

UKs DNA-grupperinger (klynker)

Jeg bemærker øjeblikkeligt, hvor forholdsvis homogen Englands befolkning er, i sammenligning til de såkaldte ”keltiske” områder i Cornwall, Wales og Skotland. Den røde klynke dominerer størstedelen af England. Tværtimod, har de keltiske områder ikke ret meget til fælles genetisk med hinanden, på trods af, at alle deres sprog er slægtede til hinanden. Befolkningen i Syd-Wales har ikke noget til fælles med befolkningen i Nord-Wales, for eksempel. Sikke et vanvid!!!! Der er næsten som om den keltiske ”etiket” er snarere en kulturalt fænomen, end en genetisk. Fascinerende!

Men den røde gruppering dominerer i England. Min teori ville være at befolkingen i de røde områder allerede var germaniske, før de store engelsaksiske invasioner i det 6. århundrede. På den anden side var de ikke-røde områder i sydvestlige og nordvestlige England faktisk ikke-germaniske enklaver, som de engelsaksiske hære måtte besejre og erobre med tvang.

Men det er bare min teori. Inderst inde er jeg en ganske indsigtsfuld person, men jeg finder ofte, at forskere latterliggør mine teorier i begyndelsen og så senere adoptere dem, når de tror, jeg har holdt op med at være interesseret. Sådan er livet, mistænkter jeg. Stakkels mig!!!!

12:30 Vi spiser frokost og bagefter går jeg i seng for at tage en gigantisk eftermiddagslur. Jeg står op kl 16.

18:00 Vi spiser aftensmad og ser lidt fjernsyn. De viser en dokumentarfilm (2. del af 3), der handler om alle de folk, der over årtusinderne har invaderet de britiske øer. Programmets vært er den charmerende Sam Willis.


Desværre er Lois og jeg lidt søvnige og vi sidder og glider ind og ud af søvnen under programmet. For mit vedkommende er dette 2. afsnit meget mindre interessant, fordi Willis allerede i det først afsnit sidste uge dækket alle de mest fascinerende invasioner, med andre ord, de forhistoriske invasioner, og dem, der fandt sted i de såkaldte ”mørke århundreder”, da historikere har meget mere svært ved at finde ud af, hvad der virkeligt skete.

Vi er søvnige og vores hjernevirksomhed er ikke ret kraftig. Jeg foreslår til Lois, at vi skal ud og løse et par mord, men det måske er blevet lidt for sent i aften. I morgen måske.


vi er søvnige i aften, og vores hjernevirksomhed
er ikke ret kraftig – yikes, vi mærker alderen trykke, ingen tvivl om det!!!!!

I dag ville have været 32 års bryllupsdagen af min afdøde søster, Kathy, og Steve, hendes mand. Tilfældigvis kan deres foto ses bag mig på væggen.

22:00 Vi går i seng – zzzzzzz!!!!

English translation

09:00 Lois looks out of the bedroom window and sees an old man stumble and fall down on the sidewalk in front of our house where we were shoveling snow yesterday. We get dressed and hurry down the stairs, but two young people are already in the process of helping him walk along to the medical clinic, which is just around the corner, so we keep a low profile.

I think that people in most countries have a duty to keep the pavement in front of their houses free of ice and snow, but in Britain it is optional. In fact, some think it makes sense not to make the sidewalk safe because a passerby could sue you if the result is not perfect and he stumbles anyway. It's a strange world we live in !!!!!

Or is this really just a "urban myth"? I have read arguments on both sides, but I'm still completely unclear about it - damn it!

Snow-clearing: if an urban myth flourishes long enough,
does it become "case law"? The jury is still out on that one (literally ha ha!)

10:00 Lois and I walk along into the village again, like yesterday, but we find that the pavements are much more slippery and dangerous today than yesterday.

We slowly and carefully creep over the snowy sidewalks into the village, supporting each other like two old wrecks. We post Lois’s remaining Christmas cards in the postbox. We pop into the former Bakery convenience store to make some food purchases.

On our way home, we swing by the local pharmacy to buy a bottle of antiseptic mouthwash. I suspected yesterday that one of my back teeth had fallen out, but today I think I just bit on something hard in the bread, maybe a seed, and it was a seed that fell out of my mouth, or that's what I suspect. So for safety's sake I'm going to use a little antiseptic mouthwash twice a day for 2-3 days.

11:30 We get home without falling over, thank God. I sit down in front of the computer and take a little look online.

Good news today for older people. I read an interesting article about older people's problems with trying to halt mental deterioration. It turns out that an increasing number of older people are improving their cognitive function by solving simple murders every day (report today, Onion News).


"We have long known that it is important to keep our minds active as we age, but we now see a wealth of benefits in people who regularly visit murder scenes and try to piece together the murderer's motives and collect pieces of forensic evidence" , said senior researcher Dr. Mary Webber, who also commented that adults aged 65 and over who spent at least three days a week swabbing discarded weapons for DNA samples and running them through national criminal databases showed stronger brain activity in fMRI scans than those who did not.

"Even spending as little as 10 minutes a day looking into the past of a suspicious bellhop at a luxury hotel where a heiress has disappeared, can delay the outbreak of diseases such as Alzheimer's or dementia." Webber added that because older people are more vulnerable to social isolation, it may also be useful for them to get out of the house and hunt down the perpetrators themselves.

So hurrah. Finally! - an article on dementia and Alzheimer's, which puts a positive spin on old age! Lois and I spend a lot of time solving mass killings in Danish crime novellas, but after reading this article, I suddenly realize that we would achieve much better results by getting out of the house and solving real life crimes like Dr. Webber recommends.

12:00 I also see an interesting article about DNA studies in Ireland and Northern Ireland.

Researchers have revealed a detailed genetic map of Ireland that uncovers subtle DNA differences that may reflect historical events. In their sample of the Irish population, the researchers identified 10 genetic groupings or clusters, which largely reflect ancient boundaries: each of the 10 groupings mostly come from one and only one out of Ireland's 4 historic provinces - Ulster, Munster, Connaught or Leinster. The DNA pattern in Ulster's population has been influenced by immigration from Scotland and England, however: no surprise there.


Ireland's 10 genetic groupings for the most part
does not cross the boundaries of the 4 historic Irish provinces,
which is a bit of a surprise. But which came first: 
the provinces or the genetic groupings?
The jury is still out on that one.

For the most part Ireland's DNA map was fixed by the time of the Bronze Age. 

After the most recent Ice Age, which ended 12,000 years ago, when the British Isles were uninhabited, there have been only 3 real invasions when it comes to DNA changes: firstly , a bunch of "hunter-gatherers" populated the land.

After that there were 2 major invasions, both of which wiped out the previous inhabitants, DNA studies show. The first farmers arrived approx. 6,000 years ago. And the beaker people, who are known for the beakers they brought with them, arrived approx. 4,500 years ago, during the Bronze Age.

12:00 I look back at a similar DNA study that was published 2 years ago, focusing on the UK's population.

The UK's DNA groupings (clusters)

I notice immediately how relatively homogenous England is, in comparison to the so-called "Celtic" areas in Cornwall, Wales and Scotland. The red cluster dominates most of England. In contrast the Celtic areas do not have much in common with each other genetically, despite the fact that all their languages are related to each other. The population in South Wales has nothing in common with the population of North Wales, for example. What madness !!!! It is almost as if the Celtic "label" is more  a cultural phenomenon than a genetic one. Fascinating.

But the red grouping dominates in England. My theory would be that the people in the red areas were already Germanic before the great Anglo-Saxon invasions of the 6th century. On the other hand, the non-red areas in southwest and northwest England were perhaps non-Germanic enclaves that the Anglo-Saxon armies had to defeat and conquer.

But this is just my theory. I'm quite an insightful person deep inside, but I often find that researchers ridicule my theories at the beginning, and then adopt them later when they think I've stopped being interested. Such is life, I guess. Poor me !!!!!!

12:30 We have lunch and afterwards I go to bed and have a huge afternoon nap. I get up at 4pm.

18:00 We have dinner and watch a bit of television, a documentary film (2nd part of 3) about all the people who have invaded the British Isles over the millennia. The program's presenter is the charming Sam Willis.


Unfortunately, Lois and I are a bit sleepy - we sit there and drift in and out of sleep during the program.

For me, this second episode is much less interesting because Willis has already covered the most fascinating invasions in the first part last week, in other words, the prehistoric invasions and those that took place in the so-called "dark ages" when historians have a lot more difficulty finding out what really happened.

We are sleepy and our brain activity levels are not measuring very strong. I suggest to Lois that we should go out and solve a few murders, but it has maybe got a bit too late tonight. Tomorrow perhaps.


We are sleepy tonight and our brain activity levels are not
measuring that strong - yikes, we are feeling our age, no doubt about that !!!!!

Today would have been the 32th wedding anniversary of my late sister, Kathy, and Steve, her husband. Coincidentally their photo can be seen behind me on the wall.

22:00 We go to bed - zzzzzzz !!!!


No comments:

Post a Comment